ROOIBOS TE
Enestående sydafrikaner
Rooibos er hollandsk og betyder rød busk.
Rooiboste, også kaldet den røde te, stammer fra Sydafrika og fremstilles af bladene fra busken ”Aspalatus Linearis”, der kan minde lidt om et lille nåletræ. Oprindelig var Rooibos et lille træ som blev skåret til som en busk, så den var nemmere at plukke. Grenene har rødbrun bark, som siden bliver grålig og bladene er nåleagtige og sukkulente med en grågrøn tone. Rooibos er helt sin egen og ikke beslægtet med Camellia Sinensis – ”den rigtige teplante”. Så når det kommer til stykket er Rooiboste ikke en ”ægte” te, men i stedet en urtete fremstillet af tørre blade og kviste fra en sydafrikansk busk.
Rooibos forekommer mest i fermenteret form, dette sker på nogenlunde samme vis som ved fermenteringen af den sorte te. Iltningen fremkalder bladenes karakteristiske rødbrune farve, men Rooibos findes faktisk også i en ”grøn” ikke-iltet udgave.
Og der har Rooibos hjemme…
De sandede sletter ved Cederberg bjergene nord for Cape Town i Sydafrika er det eneste sted, Rooibos gror. Her falder vinterregnen i de rette mængder og jordbunden er lige tilpas sur og næringsfattig til, at busken trives i selskab med andre nøjsomme vækster.
Sådan har det været i de mindst trehundrede år, sydafrikanerne har brugt bladene fra den røde busk til mad og drikke. I buskens hjemland har de nemlig fundet ud af, at Rooibos ikke kun er fin at brygge te af, men også yderst delikat som ingrediens i den daglige madlavning.
Rooibos te er fri for koffein
Rooibos er fri for koffein og man kan lade teen stå og trække uendeligt, uden at den bliver bitter. Den sødmefulde smag gør Rooibos til en populær drik også hos børnene.
Lad det bare trække ud
Hæld spilkogende vand over Rooibosteen, og lad gerne teen trække mindst 8 minutter. Den tåler at stå meget længe uden at blive bitter. Den røde te kan drikkes døgnet rundt, da den ikke indeholder koffein. Rooibos fine smag går godt i spænd med de fleste smage, men drukner, hvis krydringen er for kraftig.
Værdifuld fra inderst til yderst
Sydafrikanerne bruger Rooibos flittigt i den daglige madlavning. For eksempel som ingrediens i brød og marinader, som et ekstra pift i kagen og som ren og skær farvegiver i alverdens retter. Selv kaffen kan afrikanerne finde på at give et stænk Rooibos. Som man nu også gør inden for den klassiske te og kaffe, som ”dirty chai”, en blanding af kaffe og sort eller grøn te.
Man erstatter ofte også kaffen helt med te og tilbereder en ”Rooibos espresso” eller ”Rooibos cappuccino” af koncentreret Rooibos, – efter fuldstændig samme principper som med kaffe.
Farven på teen er nærmest rubinrød og smagen som oftest let sødlig, selv uden sukker, med en let nøddeagtig smag. Rooiboste er fin med sukker i, men det klæder den også utroligt godt med tilsætning af smagsstoffer og aroma fra blandt andet vanilje eller kvæde. Ofte drikkes den røde te efter klassisk engelsk tradition med både mælk og sukker.
Der er kun lavet få videnskabelige undersøgelser af Rooibos.
Det siges at Rooibos efter afrikansk skik ofte været brugt for dens ”angivelige” gode indvirkning for sundhed og velvære. Yderligere siges det bland andet at, Rooibos kan holde huden ung og virke dulmende på eksem og solskoldning. Der findes dog ikke dokumentation for disse påstande.
Du kan prøve at komme Rooibos i badevandet, hvis huden trænger til et afslappende ophold i badekarret. Om ikke andet, så dufter det dejligt.